top of page

OVER YOGA.

Yoga is voor mij thuiskomen in mijn eigen lichaam. De eerste keer dat ik een yogales volgde, was ik verbaasd over alle verschillende ervaringen in één: de confrontatie met mijn lichaam, de frustratie. Maar ook de moeiteloosheid, het gevoel van eenheid en de ontspanning na afloop. Ik was diep geraakt. Het voelde zo echt! Gelijk vanaf dat moment was de wereld een beetje anders (en later een heleboel anders) en was er geen weg meer terug. Al gauw volgde ik 4 à 5 lessen per week en inmiddels geef ik zelf met veel plezier en liefde yogales.

Tijdens een yogales bij mij maak je contact met je eigen lichaam en je ademhaling. Je wordt door mij uitgenodigd om te voelen hoe het op dat moment écht met je gaat. Samen zorgen we ervoor dat je binnen je eigen grenzen beweegt en dat je leert om je lichaamsgrenzen niet alleen te accepteren, maar ook echt te respecteren. Liefde voor je eigen lijf. En dat betekent soms ook juist de grens opzoeken, zodat je (weer opnieuw) de kracht van je lichaam kunt ervaren en opbouwen. De adembeweging is erg belangrijk en ook daar gaan we dus mee aan de slag. Door op de juiste manier te ademen ontstaat er meer rust en ontspanning in je systeem. Tijdens een yogales ben je vooral met het lichaam bezig, oefen je om in je lichaam aanwezig te zijn. En dat is soms uitdagender dan het lijkt!

De Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh (1926-2022) noemde het lichaam een wonder: 'a masterpiece of the cosmos'. Toen aan hem gevraagd werd wat zelfliefde is, was zijn antwoord dat zelfliefde het (h)erkennen van het lichaam is, het bewust in- en uitademen en het lichaam verlossen van spanningen. Het begint met je lichaam laten weten dat je er écht bent, dat je het niet vergeet in al je drukte van een gezin, een baan, stress en een sociaal leven; 'Tell your body you're there. 'Hello body, I am home'. I'll take care of you'.

Vind je het leuk om meer te lezen over de achtergrond van yoga? Trek je schouders dan op richting je oren, rol ze naar achteren en naar beneden, en lees dan nog even door!

Yoga komt uit India. De beoefening zoals wij die hier kennen is alleen niet zo oud en traditioneel Indiaas als je misschien zou verwachten. De echte traditionele yogabeoefening had en heeft zelfkennis en verlichting als doel: bevrijding van de denkgeest en verlossing van lijden. Het leren zien van de eenheid van het zelf met het universum en alles dat zich daarin bevindt. De fysieke yoga kwam niet direct op de eerste plaats, maar vooral de yoga van het inzicht door zelfkennis was belangrijk: Jñana-yoga. Deze vorm van yoga is het bestuderen van het zelf, met behulp van o.a. de Upanishads en Veda's (traditionele, wijze Indiase geschriften van duizenden jaren oud). Dit bestuderen van het zelf zorgt ervoor dat je o.a. je eigen worstelingen en lijden beter begrijpt. Vanuit het begrip dat je krijgt voor je eigen gevoelens en gedragingen, ontstaat ook meer begrip en empathie voor anderen. Er ontstaat minder afgescheidenheid. Dit maakt je verdraagzamer ten opzichte van de wereld, en andersom! Er zijn verschillende manieren waarop je tot zelfrealisatie kunt komen. Zelf bestudeer ik bijvoorbeeld de Advaita Vedanta met behulp van een leraar. Advaita Vedanta is een non-dualistische onderwijstraditie. De kern van dit onderwijs is dat verlichting niet iets is dat je kunt bereiken áls je 'ooit zover komt', je bent al één met alles wat er is. Je hoeft het je enkel te realiseren. Dit maakt verlichting bereikbaar voor iedereen die een open geest en de wil heeft!

Om tot bevrijding van de denkgeest te komen, is meditatie een belangrijk middel.

Meditatie is óók yoga, een oefening in het er laten zijn van alles wat er is. Inclusief je eigen gedachten, aannames, (zelf)oordelen, pijn, blijdschap, verdriet, enzovoort. Stilzitten, wat meditatie feitelijk is, vraagt een bepaalde rust en concentratie. Om tot die rust en concentratie te komen kunnen we de yogabeoefening inzetten die we hier in het Westen met name doen, het uitvoeren van Asana's (lichaamshoudingen). Door yoga te doen kunnen we dus het lichaam voorbereiden op het stilzitten/mediteren. En zo draagt Asana beoefening bij aan iets veel groters dan alleen een leniger lichaam of een ontspannen uurtje per week!

 

Dit hoeft natuurlijk voor jou helemaal niet zo te zijn. Als yoga voor jou wel alleen dat ontspannen uurtje per week is, is dat natuurlijk helemaal goed. Yoga is er voor jou en niet andersom, en binnen de yoga is er ontzettend veel mogelijk. Het is niet nodig om tot een bepaald doel te komen, maar áls je een doel hebt (meer ontspanning ervaren, een soepeler/krachtiger lichaam, bevrijding van je denkgeest) kan yoga je wel helpen dit te bereiken!

Voel je welkom voor het maken van een afspraak voor een privé yogales, dit kan ook samen met bekenden/dierbaren die graag met je mee willen. De les wordt gegeven naar wat past bij jouw/jullie lichaam. Ik ben een allround yogadocent, en bied verschillende vormen van yoga en meditatie aan. Het is ook mogelijk Yoga en Ayurveda bij mij te combineren. Als je een Ayurvedisch consult bij mij hebt gedaan kunnen we de yogales helemaal afstemmen op de Ayurvedische dosha's en jouw Prakruti (natuurlijke constitutie) en/of Vikruti (disbalans).

Om Symbool op het Strand
bottom of page