top of page

OVER AYURVEDA.

Ayurveda komt uit India en betekent 'kennis van het leven'. Deze geneeskunst van duizenden jaren oud vindt steeds meer haar weg in onze westerse maatschappij. Gelukkig maar, want Ayurveda bevat prachtige wijsheden die je leven positief kunnen veranderen!

Wanneer je denkt aan wijsheden die je leven kunnen veranderen, denk je misschien aan ingewikkelde, bijzondere remedies. Maar binnen Ayurveda zijn de oplossingen vaak juist heel simpel. Dat is de kracht en schoonheid van deze geneeskunst! Ayurveda richt zich in eerste instantie op preventie, hoe leef je zo gezond mogelijk zodat je ziektes kunt voorkomen? 'Gezond' is hier voor iedereen anders: sommige mensen hebben meer baat bij witte rijst dan zilvervliesrijst. En voor de één is een salade met rauwkost gezond, de ander krijgt er buikpijn van!

Bijna iedereen heeft in meer of mindere mate een disbalans die zich kan uiten in uiteenlopende symptomen, vaak veroorzaakt door leefstijl of voeding. Beginnende tekenen van disbalans kun je aanpakken, zodat deze disbalans niet doorslaat en een ziekte veroorzaakt. 

 

De meeste mensen lopen zo lang rond met klachten door disbalans dat deze 'normaal' geworden zijn. Denk aan een droge huid of brandend maagzuur, of misschien heb je elke middag wel een opgeblazen buik. Of in je emoties is een disbalans merkbaar: je bent vaak geïrriteerd om kleine dingen en kunt je dan echt boos maken, of je bent snel angstig en kunt vreselijk liggen piekeren in bed terwijl je eigenlijk wilt slapen. Dit zijn dus allemaal klachten, uitingen van disbalans. En al deze klachten zijn te koppelen aan de drie Ayurvedische dosha's: Vata, Pitta en Kapha.

VATA

Vata bestaat uit de elementen lucht en ether en zorgt voor alle processen van beweging in ons lichaam, zoals bijvoorbeeld de bloedstroom en de ademhaling. Mensen met voornamelijk Vata in hun constitutie houden van afwisseling, zijn creatief en flexibel en hebben vaak een lichte lichaamsbouw.

PITTA

Pitta bestaat uit de elementen vuur en water en zorgt voor de transformatieprocessen in ons lichaam, zoals bijvoorbeeld de spijsvertering en het metabolisme. Mensen met overwegend Pitta in hun constitutie zijn ambitieus en competitief, zijn erg visueel ingesteld en hebben vaak een gemiddeld postuur.

KAPHA

Kapha bestaat uit de elementen water en aarde en zorgt in het lichaam voor stevigheid, stabiliteit en verbinding, zoals bijvoorbeeld de botten en spieren. Mensen die veel Kapha in hun constitutie hebben zijn rustig en vriendelijk, hebben veel geduld en ze hebben vaak een stevig postuur.

Iedereen heeft een unieke samenstelling van de drie dosha's. Je hebt ze áltijd alledrie, want we hebben allemaal de vijf elementen ether (Akasha), lucht (Vayu), vuur (Agni), water (Jala) en aarde (Prithvi) in ons. Vaak is er één dosha dominant aanwezig, of een combinatie van twee. Je natuurlijke constitutie of geboorte constitutie noemen we binnen Ayurveda je Prakruti: de exacte samenstelling van de dosha's Vata, Pitta en Kapha. Je Prakruti ligt vast bij geboorte en bepaalt o.a. je lichaamsbouw en andere uiterlijke kenmerken, eigenschappen, vaardigheden, algemene gemoedstoestand, en nog veel meer. 

Door verschillende oorzaken kan er een disbalans ontstaan, er ontstaat dan een 'teveel' aan één of meerdere dosha's in het systeem. Deze disbalans wordt Vikruti genoemd. Ook kun je, door bijvoorbeeld langere tijd ongezond leven of onverwerkte emoties, afvalstoffen in het systeem krijgen. Dit heet Ama. Ama kan ervoor zorgen dat je je traag en zwaar voelt en weinig energie en levenslust hebt. Voor zowel disbalans als afvalstoffen in je lichaam zijn er (vaak simpele) remedies in te zetten zodat je je snel beter voelt. 

Je kunt je misschien voorstellen dat het dus heel handig en verhelderend kan zijn om te weten wat jouw Prakruti en Vikruti is! Je leert jezelf beter begrijpen en je leert hoe jij, met jouw specifieke constitutie, gezonder kunt leven met Ayurveda.

In mijn praktijk kun je terecht voor verschillende Ayurvedische behandelingen. Ik geef Ayurvedische massages, Abhyanga genaamd, dit zijn lichaamsmassages met warme (medicinale) olie. Ik werk met biologische sesamolie (bij allergie ook andere oliën mogelijk) of met speciale oliën afgestemd op jouw Prakruti of Vikruti.

Naast de normale massages geef ik ook speciaal voor zwangere vrouwen Ayurvedische zwangerschapsmassages. De zwangerschap is een bijzondere, belangrijke periode in je leven. Een zwangerschapsmassage ondersteunt een gezonde zwangerschap en voorspoedige bevalling en heeft een diep ontspannende werking! Na de bevalling kun je met je kindje bij mij terecht voor Ayurvedische babymassage, en als je wilt kan ik je leren hoe je zelf jouw kindje masseert met warme olie. Babymassage zorgt naast de ontspannende werking ook voor een diepere band je kindje en ondersteunt het slapen en voeden. Ook helpt het goed tegen krampjes!

Daarnaast geef ik behandelingen voor de oren, neus en ogen die diep ontspannend werken en de balans herstellen. Denk bijvoorbeeld aan een behandeling voor droge/vermoeide ogen of voor een teveel aan prikkels door vaak naar een beeldscherm kijken! Deze behandelingen zijn bij te boeken bij een massage of te boeken als losse behandeling. 

Ook is het mogelijk om bij mij een Ayurvedische Detox te doen. Een Ayurvedische Detox duurt minimaal drie dagen, samen kijken wij naar wat jij nodig hebt en wat passend is. Het hoofddoel van een detox is om de balans te herstellen. Na een detox voel je je vaak lichter, energieker, gezonder en helderder in je hoofd. Daarnaast is het een gezonde manier om een (paar) kilo kwijt te raken!

Tijdens een Ayurvedisch Consult gaan we de diepte in: wat zijn jouw Prakruti en Vikruti, oftewel je natuurlijke constitutie en je disbalans? Ik vraag naar je leefstijl en je gezondheid, naar hoe het mentaal met je gaat en doe pols- en tongdiagnose. Ik geef je dan tips en adviezen waar jij mee uit de voeten kunt. Eventueel plannen we een vervolgafspraak of een voor jou geschikte behandeling of detoxtraject in, maar dit hoeft natuurlijk niet! Het gaat helemaal om wat bij jóu past. Je bent heel welkom!

Nekmassage
bottom of page