top of page

OVER ROUWBEGELEIDING.

Rouw maakt onderdeel uit van het leven. Ook al zou je misschien wensen dat het niet zo was, rouw kan je overkomen en dan is het daar. En het gaat niet weg, het lost niet op, ook niet na verloop van tijd. Het kan zijn dat het anders gaat voelen, dat de rouw verandert samen met jou. Maar vanaf het moment dat rouw je overkomt, hoort het bij jou. 

Bij rouw denken we vaak aan het verlies van een dierbare, maar rouw kan ontstaan bij meerdere soorten verlies. Het verlies van een persoon waar je ruzie mee had, of om een andere reden geen contact meer mee had. Het verbreken van een relatie, het verliezen van je baan. Het verliezen van je gezondheid en/of vitaliteit. Het verlies van iets dat je nooit hebt gehad, zoals een onvervulde kinderwens, een carrière die nooit van de grond is gekomen, een ander soort wens die je had waarvan je weet dat die nooit zal uitkomen. Rouw is, kortom, moeten leven met een groot verlies. Je kunt bij mij terecht met alle vormen van rouw. 

 

Bij rouw hebben nog steeds veel mensen de verwachting dat dit voor een periode is van vaak enkele maanden, afhankelijk van het soort verlies. En na die bepaalde periode, worden het verdriet en andere emoties minder. Maar heel vaak werkt rouw niet op die manier. Ook na maanden of jaren kan de pijn ineens weer hevig toeslaan, ook voor een langere periode. Dan voelt het verlies net zo vers als toen het net gebeurde. Ieder rouwproces is anders en het is niet of moeilijk te voorspellen wanneer het je weer extra raakt. En dat kan heel zwaar en moeilijk zijn. Voor de zware momenten, voor de momenten waarop je over je rouw wilt praten zonder veroordeeld te worden, voor als je voor je gevoel vastloopt in je rouwproces, kan rouwbegeleiding ondersteunend en zelfs fijn zijn. 

 

Rouw heeft niet alleen invloed op jou, maar ook op de mensen om je heen en je relaties. Die met je partner, met je kinderen, met familie, vrienden en collega's, etc. En dit is niet verwonderlijk, aangezien de rouw jou verandert als persoon. Je leeft voortaan met je verlies, en je bent niet meer dezelfde als daarvoor. Zeker in het begin kun je veel intense emoties ervaren. Verdriet, angst, verslagenheid, boosheid, enzovoort. En deze emoties kunnen tegelijkertijd aanwezig zijn, of elkaar onverwacht snel afwisselen. Dit heeft naast op je gemoedstoestand vaak ook invloed op je gedrag en dat is heel begrijpelijk. De mensen om je heen zullen dit opmerken. Vaak heeft de omgeving direct na het verlies begrip voor jouw rouw. Maar óók vaak krijgen mensen op den duur wat minder begrip, en/of minder ruimte en tijd om over jouw verlies te praten. Direct na het verlies kunnen er dus problemen met de omgeving ontstaan, maar ook na een wat langere tijd, als de aandacht van anderen voor je verdriet langzaam wegebt terwijl jij nog wel behoefte hebt aan steun en een luisterend oor. Ook dan is rouwbegeleiding mogelijk een goed idee. 

 

Het is misschien niet voor iedereen vanzelfsprekend om zich te willen verdiepen in rouw en verlies, maar voor mij was het een natuurlijke stap. Ook ik ken in mijn leven verlies waar ik mee om heb moeten leren gaan en waar ik mijn eigen weg in moest vinden. Ik vond het lastig om te weten bij wie of wat voor soort hulpverlening ik terecht kon, en heb het ervaren als hard werken. Het kost veel energie om te leren leven met verlies. Ik leerde ook de mooie kanten zien van rouw. De liefde zonder welke de rouw er niet zou zijn, het proces van jezelf beter leren kennen, de levenskracht die weer terug kan komen, als een lotus die oprijst uit de modder. Dit maakte dat ik me wilde verdiepen in rouw en verlies.

 

Daarnaast viel het mij op jonge leeftijd al op dat veel mensen het moeilijk vinden om te reageren op verlies dat een ander ondergaat

Dat is helemaal niet raar, want het ís ook moeilijk om het verdriet of de boosheid van een ander te zien en te weten dat jij het niet kunt oplossen. Het is voor de aanhoorder van het verdriet in feite ook een machteloze situatie. Over het algemeen vinden wij mensen het erg prettig om een ander te helpen en een probleem op te lossen, en dat kan nu eenmaal niet bij rouw. Dat luisteren vaak al genoeg is, komt niet bij iedereen op. 

Vanuit het begrijpen en het hebben ervaren van deze beide kanten, empathie voor beide kanten, mijn liefde voor mensen en de wens om een steun te kunnen zijn heb ik ervoor gekozen om de opleiding tot rouwcoach te volgen.

 

Wat ik niet voor je kan doen, is je verdriet en je pijn wegnemen. Wat ik wél voor je kan doen, is naar je luisteren. Oprecht en aandachtig luisteren. Soms is dat al voldoende, een onafhankelijk persoon tegenover je die er voor jou is, die weet wat een rouwproces inhoudt en hoeveel energie het vraagt. Ook kunnen we samen kijken naar de doelen die jij hebt of stappen die je kunt zetten om te leren leven met je verdriet. Zoals de Vlaamse psycholoog en rouwexpert Manu Keirse zegt, rouw verwerk je niet: 'Verlies heeft niets te maken met verwachten of hopen dat het snel voorbij is. Het gaat erom het verlies een plaats te geven in je leven, waar het met je meegaat gedurende je verdere leven'. 

 

Ik zie je graag voor een eerste consult, je bent zeer welkom!

Zand gieten
bottom of page